Het kernwapenprogramma van Noord-Korea lijkt “niet te stoppen” en de vooruitgang gaat “sneller” dan de ontwikkeling van Amerikaanse raketverdedigingssystemen, stelt een gezaghebbende Noord-Korea-expert. 

Victor Cha, voormalig directeur Asian Affairs van de Amerikaanse National Security Council, sprak deze week virtueel een conferentie in Seoul toe en zei daar dat Noord-Korea snelle vorderingen maakt met het ontwikkelen van strategische wapens en daarbij “niet te stoppen” lijkt, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

“De Verenigde Staten zijn bezig met het uitbreiden en moderniseren van hun raketarsenaal en raketverdedigingssystemen, maar ik zou willen stellen dat de Noord-Koreaanse programma’s zich sneller ontwikkelen dan wij onze raketverdedigingssystemen moderniseren”, zei Cha.

Amerikaanse raketverdedigingssystemen zijn in staat om een beperkt aantal traditionele ballistische raketten af te weren, maar complexere systemen zoals hypersonische raketten of raketten met zelfbeschermingsmaatregelen zijn een grotere uitdaging.

Cha leidde de onderhandelingen met Noord-Korea voor de regering van George W, Bush en zegt dat de weigering van Pyongyang om de dialoog aan te gaan met de VS "geen goed teken" is. Maar hij denkt niet dat militaire actie het antwoord moet zijn. 

Noord-Korea probeert veel militaire kracht uit te stralen en heeft inmiddels 31 rakettesten uitgevoerd, waaronder naar eigen zeggen een succesvolle test met een intercontinentale ballistische raket. In antwoord daarop hebben de VS en Zuid-Korea gezamenlijke raketlanceringen uitgevoerd en gaan ze deze zomer samen uitgebreide militaire grondoefeningen doen. 

Pyongyang is niet blij met het vooruitzicht van de gezamenlijke oefeningen en is sowieso fel tegen militaire samenwerking tussen de VS en Zuid-Korea. Afgelopen week waarschuwde een hooggeplaatste Noord-Koreaanse bestuurder dat de VS en Zuid-Korea "ongewenste gevolgen" en "onvoorziene veiligheidsproblemen" zullen ondervinden als ze niet stoppen met hun "militaire confrontatie".

Voor de VS en zijn bondgenoten is Noord-Korea juist verantwoordelijk voor het oplopen van de spanningen. Aan het begin van de conferentie over de herziening van het nucleaire non-proliferatieverdrag (NPT), zei de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse zaken dat "Pyongyang bezig is zijn zevende nucleaire test voor te bereiden". Ook stelde Blinken dat het kernwapenverdrag NPT "in toenemende mate onder druk komt te staan" door de nucleaire provocaties van Noord-Korea en die van Rusland en Iran. 

LEES OOK: Zo is het om als kind in Noord-Korea te leven